Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η συμβολή της Φυσικής Δραστηριότητας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.


Ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, αλλά η πρωτογενής πρόληψη και η θεραπεία του είναι ακόμη μια πρόκληση. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη υπάρχουσες διαθέσιμες μελέτες, υπάρχει σαφής και ισχυρή απόδειξη ότι η σωματική άσκηση και η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη  του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.
Επίσης, οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της σωματικής άσκησης, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της τάξης του 50% στη συχνότητα εμφάνισης  του διαβήτη, που παραμένει ακόμα και μετά το πέρας της συμβουλευτικής περιόδου. 

Επιπλέον, βραχυπρόθεσμα τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει  ότι η σωματική εκπαίδευση με βάση  την αντοχή  ή ακόμα και τις ασκήσεις με αντιστάσεις, μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος σε διαβητικούς τύπου 2,  με μέση μείωση της  γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης  της τάξης του 0,6%. 

Συμπερασματικά λοιπόν, η φυσική δραστηριότητα και η σωματική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε θεραπευτικής στρατηγικής, με στόχο την επιβράδυνση της ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2, σε άτομα υψηλού κινδύνου καθώς και τη βελτίωση στον έλεγχο της γλυκόζης σε αυτά τα άτομα.

Γράφει η Κυριακή Μπαζαργιάννη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, MSc στην Επιστήμη της Άσκησης και της Διατροφής, Καθηγήτρια Διατροφής ΙΕΚ ΞΥΝΗ

ιεκ, δημοσια ιεκ, ιεκ δημοσια, iekxini, iek xini, iek-xini, ιεκ θεσσαλονικης, ιδιωτικα ιεκ, δημοσιο ιεκ, iel, iek peiraia, σχολες κομμωτικης, ιεκ αθηνας, ιδιωτικα ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ ξυνη, ιεκ θεσσαλονικης, δημοσια ιεκ θεσσαλονικης, ιεκ οαεδ, ιεκ πατρας, ιεκ ειδικοντητες, σπουδες, spoudes, ιεκ κομμωτικης, ιεκ πληροφορικης, ιεκ φυσικοθεραπειας, ιεκ μηχανολογιας, ιεκ λογιστικης, ιεκ μαγειρικης, ιεκ σεφ, iek sef">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου